Placuszki bananowe | Przepis
Dzisiaj przychodzę do Was z... przepisem na bardzo szybkie i proste w wykonaniu placki bananowe. Zaczęłam je robić około dwa lata temu, kiedy do diety Klary zaczęłam wprowadzać stałe posiłki i zostały u nas do teraz. Robi się je góra 15 minut, więc zdążycie je zrobić nawet na śniadanie podczas porannej gonitwy. Zapewniam Was, że znikają w oka mgnieniu i zjedzą je nawet najgorsze niejadki :)
SKŁADNIKI:
✓ Dojrzały banan
✓ Łyżka stołowa mąki
✓ Łyżka stołowa masła
✓ Jajko
Z jednej porcji wychodzi około 6 placków, zatem jeżeli chcecie zrobić ich więcej zachowajcie proporcje 1:1, czyli na jednego banana przypada jedna łyżka stołowa i jedno jajko, odpowiednio do dwóch bananów użyjemy dwóch łyżek i dwóch jajek.
WYKONANIE:
Banana kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera, następnie dodajemy do niego mąkę, masło i jajko. Wszystkie składniki blendujemy i wylewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię w formie placków. Ważne, aby placuszki były nieduże (ja wlewam ciasto łyżką stołową), wtedy się nie rozpadną i łatwo je przewrócimy. Z jednej strony smażymy je około 2 minut i odwracamy na drugą stronę. Warto je kontrolować i nie odchodzić od patelni bo łatwo o przypalenie. Ja zazwyczaj jem z miodem i owocami, a Klara uwielbia z cukrem pudrem, ale podawać możecie je dowolnie w zależności od tego co lubicie. Smacznego!
6 Comments
Akurat mam banany więc zrobię je jutro na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńOoo to wiem co zrobie w ten weekend na sniadanko :) Dziekuje za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://rymowanemysli.blogspot.com/
Dokładnie, idealne na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDzieci uwielbiają taki słodki początek dnia :)
Świetny pomysł na syte i smaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ich bananową wersje i robię jak tylko okazuje się, że mam jakiś zbyt dojrzały banan w domu :)
OdpowiedzUsuń